Mazurek z orzechami

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru pudru

4 jajka

15 dkg orzechów włoskich

5 dkg zmielonego maku

2-3 łyżki masy krówkowej

sól

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wsypać mąkę, 10 dkg posiekanych orzechów, mak, dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać blaszkę o wymiarach ok. 24×28 cm. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na wystudzonym cieście rozsmarować masę krówkową  i posypać resztą startych orzechów. Smacznego 🙂

mazurek orzechowy

Wielkanocne wypieki znajdziecie również tutaj:

Słodkie okruszki

Ale piecze i gotuje

Marcepanowy kącik

Życie zaczyna się w kuchni

8 uwag do wpisu “Mazurek z orzechami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s