Mazurek bakaliowy

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

3/4 szklanki mąki krupczatki

150 g margaryny

2 łyżki cukru pudru

2 ugotowane żółtka

garść migdałów

kilka duszonych śliwek i daktyli

sos toffi Fanex

marmolada wieloowocowa Jamar

Przygotowanie:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać starte żółtka, cukier i 2 łyżki zimnej wody i zagnieść jednolite ciasto. Bakalie posiekać i dodać do ciasta. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach ok. 24×28 cm. Na cieście rozsmarować około 3 łyżki marmolady wieloowocowej, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny, aż ciasto się zezłoci. Wystudzone ciasto udekorować sosem toffi i bakaliami. Smacznego 🙂

mazurek bakaliowy3mazurek bakaliowy2

Reklamy

6 uwag do wpisu “Mazurek bakaliowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s