Składniki:
20 dkg mąki chlebowej Młynomag
15 dkg mąki żytniej razowej Młynomag
15 dkg zakwasu żytniego
1 dkg świeżych drożdży
1-1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
5 dkg posiekanych orzechów
Przygotowanie:
Drożdże zalać w misce wodą i wymieszać z cukrem, dodać mąkę chlebową i razową oraz zakwas i sól. Wyrabiać ciasto około 5 minut, powinno być dosyć luźne i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny. Następnie wymieszać z orzechami i przełożyć do natłuszczonej keksówki i odstawić jeszcze na 45 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciepły chleb wyjąc z blaszki i przestudzić.
domowy chlebek, mniam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Zaczyna mi się podobać jego pieczenie 🙂 Bo drożdżowy mi w ogóle nie wychodził
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie