Chleb żytni z orzechami

Składniki:

20 dkg mąki chlebowej Młynomag

15 dkg mąki żytniej razowej Młynomag

15 dkg zakwasu żytniego

1 dkg świeżych drożdży

1-1,5 szklanki ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

5 dkg posiekanych orzechów

Przygotowanie:

Drożdże zalać w misce wodą i wymieszać z cukrem, dodać mąkę chlebową i razową oraz zakwas i sól. Wyrabiać ciasto około 5 minut, powinno być dosyć luźne i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny. Następnie wymieszać z orzechami i przełożyć do natłuszczonej keksówki i odstawić jeszcze na 45 minut.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciepły chleb wyjąc z blaszki i przestudzić.

chleb zytni z orzechami

4 uwagi do wpisu “Chleb żytni z orzechami

Dodaj komentarz