Barszcz wielkanocny na zakwasie

Jest to tradycyjny wielkanocny barszcz z południa Polski

domowy zakwas
1 kg żeberek
0,5 kg kości karkowych
0,3 kg kiełbasy wiejskiej
4 białe surowe kiełbaski
6 ząbków czosnku
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
korzeń chrzanu
sól, pieprz
ugotowane na twardo jaja

Dwa tygodnie wcześniej przygotować zakwas: Do litrowego słoika wsypać 4-5 łyżek mąki żytniej, dodać 4 ząbki czosnku (przekrojone na pół) oraz kromkę chleba, zalać do pełna wodą i odstawić w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach, kiedy zakwas będzie klarowny, zdjąć z wierzchu rozmoknięty chleb, zlać zakwas do innego słoika i wstawić do lodówki, a do tego co zostało po zakwasie ponownie dodać mąkę, czosnek, chleb i wodę. Ja przygotowałam ok. 1,5 litra zakwasu.

Żeberka i kości pokroić na mniejsze kawałki, dodać do tego kiełbasę wiejską i białą, zalać woda i zagotować. Zebrać szumowiny, posolić, dodać 4 ząbki czosnku, ziele angielskie i liść laurowy oraz kawałek korzenia chrzanu pokrojony na małe kawałki. Gotować aż mięso zmięknie, ok. 2 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąc je na talerz, a do wywaru wlać zakwas i wcisnąć 2 ząbki czosnku. Gotować jeszcze ok. pół godziny.
Do przygotowanych talerzy wkroić ugotowane wcześniej jajka, po kromce chleba, oraz ugotowaną w barszczu kiełbasę, dodać również obrane z kości mięso i starty na tarce o grubym oczku korzeń chrzanu. To wszystko zalać gorącym barszczem. Smacznego 🙂

DSC_1098

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Barszcz wielkanocny na zakwasie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s