Tarta ze szparagami

Składniki:

150 g mąki (pół na pół tortowa i krupczatka)

1 jajko

75 g margaryny

1/2 łyżeczki soli

1 pęczek zielonych szparagów

8-10 plasterków szynki parmeńskiej

2 łyżki kaparów

3 jajka

4 łyżki jogurty naturalnego

sól, pieprz

słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Z mąki, margaryny, jajka i soli zagnieść jednolite ciasto, rozwałkować i wykleić nim formę do tarty o średnicy 26 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, pozostałe części przekroić na pół. Główki przekroić wzdłuż na pół, resztą pokroić w krążki.

Na podpieczonym cieście rozłożyć szparagi, rozsypać te pokrojone w krążki, rozłożyć plasterki szynki, rozsypać kapary. Jajka zmiksować z jogurtem i przyprawami i zalać tartę. Wstawić do piekarnika jeszcze na około 30 minut. Smacznego 🙂

Danie pięknie się prezentuje na cudownej wypalanej desce od Deseczkowo 🙂 Michał to wspaniały artysta, a jego deseczki ozdobią każda kuchnię 🙂 Zajrzyjcie na jego stronę i wybierzcie coś dla siebie 🙂

tarta ze szparagami

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Tarta ze szparagami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s