Risotto ze szparagami i grzybami

Składniki:

1/2 pęczka zielonych szparagów

ok. 1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych (u mnie mrożone)

1 pojedynczy filet z kurczaka

1 szklanka ryżu do risotto

1 cebula

2 szklanki bulionu (może być z kostki)

sól, pieprz

czubryca czerwona

1 jogurt naturalny

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kurczaka pokroić w niedużą kostkę, obsypać czubrycą i dodać do cebuli, obsmażyć. Wsypać ryż i przez chwilę smażyć cały czas mieszając, a następnie podlać częścią bulionu. Gotować pod przykryciem około 10 minut. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, resztę pokroić, główki zostawić w całości. Do ryżu dodać pokrojone szparagi i mrożone grzyby, podlać kolejną porcją bulionu i gotować aż się wchłonie. Całość podlać resztą bulionu, dodać główki szparagów i gotować pod przykryciem aż bulion się wchłonie. Doprawić do smaku. Zdjąć z palnika i zalać jogurtem, wymieszać i podawać, smacznego 🙂

risotto ze szparagami i grzybami

Reklamy

5 uwag do wpisu “Risotto ze szparagami i grzybami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s