Graham na zakwasie

Składniki:

około szklanki zakwasu żytniego
25 dkg mąki graham pszennej Młynomag
25 dkg mąki chlebowej Młynomag
350 ml ciepłej wody
1 dkg świeżych drożdży
2 łyżki płynnego miodu
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
po 3 łyżki siemienia lnianego i słonecznika

Przygotowanie:

Dzień wcześniej zakwas wymieszać z 3 łyżkami mąki chlebowej i 1/3 szklanki wody. Następnego dnia do miski wlać ciepłą wody i rozmieszać z drożdżami, wsypać mąkę graham i chlebową, sól, miód i oliwę, wyrobić dość luźne ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Do ciasta dodać siemię i słonecznik wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Chleb piec co najmniej godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Graham na zakwasie2

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Graham na zakwasie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s