Karczek z grilla

Pyszna propozycja na grilla 🙂

Składniki

1 kg karkówki

marynata:

po łyżeczce ziół prowansalskich,

majeranku

pieprzu, jarzynki

słodkiej papryki

2 pokruszona liście laurowe

kilka ziaren jałowca

1 łyżka musztardy francuskiej

2 łyżki pikantnego ketchupu

1/2 cebuli

4 ząbki czosnku

olej

1/3 szklanki piwa

pieczarki:

20-30 dkg średnich pieczarek

natka pietruszki

sól, pieprz

masło

Sposób przygotowania

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami marynaty. Karczek pokroić w plastry i rozbić, przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.

Pieczarki ułożyć na folii aluminiowej, posypać drobno posiekaną natką, sol i pieprzem. Na wierzchu ułożyć plasterki masła. Zawinąć całość w folię aluminiową i grillować około 30 minut. Karkówkę grillować na tackach aluminiowych około pół godziny. Smacznego 🙂

karkówka z grilla

Advertisements

3 uwagi do wpisu “Karczek z grilla

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s