Pyszna propozycja na grilla 🙂
Składniki
1 kg karkówki
marynata:
po łyżeczce ziół prowansalskich,
majeranku
pieprzu, jarzynki
słodkiej papryki
2 pokruszona liście laurowe
kilka ziaren jałowca
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki pikantnego ketchupu
1/2 cebuli
4 ząbki czosnku
olej
1/3 szklanki piwa
pieczarki:
20-30 dkg średnich pieczarek
natka pietruszki
sól, pieprz
masło
Sposób przygotowania
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami marynaty. Karczek pokroić w plastry i rozbić, przełożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.
Pieczarki ułożyć na folii aluminiowej, posypać drobno posiekaną natką, sol i pieprzem. Na wierzchu ułożyć plasterki masła. Zawinąć całość w folię aluminiową i grillować około 30 minut. Karkówkę grillować na tackach aluminiowych około pół godziny. Smacznego 🙂
Zapachniało wiosną 🙂
PolubieniePolubione przez 2 ludzi
Już wyjazd na działkę zaplanowany, będziemy grillować w następny weekend 🙂
PolubieniePolubienie