Kurczak tandoori

Kurczak tandoori wywodzi się z kuchni indyjskiej. Mięso marynuje się w gęstym jogurcie z przyprawami, a następnie piecze.

Składniki:

1 kg kawałków kurczaka, u mnie udka, skrzydełka i filet

marynata:

1 jogurt naturalny

sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka garam masala

2 łyżeczki przyprawy orientalnej

1 łyżeczka kminku

1/2 papryczki chili

3 ząbki czosnku posiekane

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka imbiru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać i dodać kawałki kurczak, dokładnie wymieszać, żeby mięso pokryło się marynatą. Odstawić na noc do lodówki, a następnie piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, najpierw pod przykryciem, a pod koniec pieczenia odkryć, żeby mięso się zrumieniło.

Ja wykorzystałam do upieczenia mięsa garnek sammi, mięso smakuje jak pieczone, jest miękkie i odchodzi od kości, a nie trzeba rozgrzewać piekarnika 🙂

kurczak tandoori

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Kurczak tandoori

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s