Kokosowe ciasto z truskawkami

Składniki:

4 jajka

0,5 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki pszennej (w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki wiórków kokosowych

150 g masła

ok. 0,5 kg truskawek

kruszonka:

2 garście orzechów włoskich

2 łyżki masła

3 łyżki cukru kryształu

3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Białka jajek ubić z cukrem na sztywną pianę, zmiksować z żółtkami, a następnie dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wiórki i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę o wymiarach 20×25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Truskawki oczyścić, pokroić i ułożyć na wierzchu ciasta. Składniki kruszonki wrzucić do blendera i zmiksować, a następnie wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 minut. Smacznego 🙂

ciasto z truskawkami

Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

Reklamy

7 uwag do wpisu “Kokosowe ciasto z truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s