Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami

ciasto czekoladowe

Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 kostki masła

2 tabliczki gorzkiej czekolady

4 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masło orzechowe, ok. 3 łyżki

truskawki

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić na parze razem z masłem, przestudzić. Zmiksować z cukrem, a następnie jajkami. Do masy przesiać mąką z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wylać na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia o wymiarach 20×25 cm. Łyżeczką nałożyć na ciasto masło orzechowe, a pomiędzy powciskać truskawki. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

Mocno czekoladowe ciasto idealnie komponuje się ze słodkim, owocowym winem Monte Santi 🙂

ciasto czekoladowe2

Inne truskawkowe słodkości na weekend znajdziecie u:

Tereski – Tort truskawkowy
Bożeny – Szybkie ciasto z truskawkami
Małgosi – Ucierane ciasto z truskawkami
Pati – Naleśniki z serkiem i truskawkami
Joasi – Kokosowy pudding chia z truskawkami
Diany – Koktajl truskawkowy
Angeliki – Tort truskawkowo-kokosowy
Joasi – Bułeczki z truskawkami
Doroty – Tarta z truskawkami
Gosi – Miętowy biszkopt z truskawkami
Doroty – Bananowe brownie z tryskawkami
Danusi – Truskawkowo-waniliowa zebra

Reklamy

19 uwag do wpisu “Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym i truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s