Egzotyczny serniczek z ricotty

Składniki:

500 g serka ricotta

300 ml sosu waniliowego (można zastąpić np. jogurtem)

1 cukier waniliowy

3 płaskie łyżki żelatyny

1/2 szklanki mleka

galaretka

1 mango

4 nektarynki

ciastka

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w mleku, a kiedy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Serek zmiksować z cukrem waniliowym, sosem i na końcu z żelatyną. Mango obrać, z nektarynek usunąć pestki, owoce pokroić  w kostkę i wymieszać z serem. Dno tortownicy wyłożyć ciastkami, w mnie waniliowe markizy. Zalać masą serową, a kiedy się zetnie wystudzoną galaretką. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

DSC_1382

Inne orzeźwiające desery znajdziecie u:
Doroty – Sorbet truskawkowy
Sylwii – Jagodowy deserek
Gosi – Szybki deser z morelami
Joasi – Deser truskawkowo-jagodowy
Bożeny – Deser na zimno z truskawkami
Doroty – Domowe bounty
Teresy – Deser jagodowa róża
Doroty – Domowe lody
Edyty – Torcik straciatella z malinami
Sywlii – Lody czekoladowe
Magdy – Deser na zimno z wiśniami i wafelkami
Pati – Pasiasty deser z mlekiem skondensowanym

DSC_3553

16 uwag do wpisu “Egzotyczny serniczek z ricotty

  1. Pingback: Lody czekoladowe |

Dodaj komentarz