Buraczkowa

Składniki:

5-6 buraczków z liśćmi

1/2 szklanki mleka

1 łyżeczka octu lub solu z cytryny

sól, pieprz, maggi

olej

1/2 kg ziemniaków

4 jajka

Przygotowanie:

Buraczki dokładnie umyć. Liście i łodygi posiekać, buraczki obrać i pokroić. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić najpierw na kilka minut buraczki, potem łodygi i liście. Podsmażyć. Buraczki przełożyć do garnka, zalać wodą (lub bulionem, można wykorzystać niedzielny rosół :)), zagotować i doprawić do smaku. Zakwasić octem, na końcu zabielić mlekiem (można użyć śmietany). Podawać z ugotowanymi ziemniakami i jajkami. Wierzch posypać koperkiem. Smacznego 🙂

buraczkowa

Reklamy

7 uwag do wpisu “Buraczkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s