Placki cukiniowe z duszoną marchewką

Składniki:

1/2 średniej cukinii

1 jajko

2 ząbki czosnku

1/2 cebuli

3/4 szklanki mąki

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

sól, pieprz

sos:

3-4 marchewki

1 puszka groszku

1/2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka oleju, 1 łyżka masła

sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Cukinię zetrzeć na grubym oczku, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz resztę składników. Wymieszać i smażyć placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej z masłem, podsmażyć 5 minut, zalać wodą, dusić do miękkości marchewki. Dodać groszek razem z zalewą, zagotować, doprawić do smaku. Mąkę rozmieszać z 1/3 szklanki wody i dodać do marchewki. Gotować jeszcze 5 minut. Placki podawać z sosem. Smacznego 🙂

placki cukiniowe z duszoną marchewką


 Wytrawne tarty i placki - najlepsze na letni obiad

Reklamy

5 uwag do wpisu “Placki cukiniowe z duszoną marchewką

  1. Kasiu!
    Widzę, że u Ciebie cukiniowy urodzaj?;)
    Uwielbiam duszoną marchewkę, to beztroski smak dzieciństwa i kuchni Babuni Ireny:)
    Chętnie poczęstuję się Twoim daniem- dziękuję:)
    Pozdrawiam:)

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s