Kurczak duszony w śmietanie z grzybami

Składniki:

1 filet z kurczaka

1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych, u mnie kurki, podgrzybki, maślaki

1 cebula

200 ml śmietany 30%

1/2 szklanki białego wina

czubryca czerwona

1 łyżka natki pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę i obsypać czubrycą. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mięso, obsmażyć. Dodać grzyby i całość podlać winem, kiedy odparuje, zalać śmietaną, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować aż śmietana się zredukuje i sos zgęstnieje. Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego 🙂

kurczak z grzybami lesnymi

Reklamy

9 uwag do wpisu “Kurczak duszony w śmietanie z grzybami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s