Kurczak duszony w śmietanie z grzybami

Składniki:

1 filet z kurczaka

1 szklanka odgotowanych grzybów leśnych, u mnie kurki, podgrzybki, maślaki

1 cebula

200 ml śmietany 30%

1/2 szklanki białego wina

czubryca czerwona

1 łyżka natki pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę i obsypać czubrycą. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać mięso, obsmażyć. Dodać grzyby i całość podlać winem, kiedy odparuje, zalać śmietaną, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować aż śmietana się zredukuje i sos zgęstnieje. Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Smacznego 🙂

kurczak z grzybami lesnymi

9 uwag do wpisu “Kurczak duszony w śmietanie z grzybami

Dodaj odpowiedź do czarrnaodkuchni Anuluj pisanie odpowiedzi