Szwajcarska tarta szpinakowa

szwajcarska tarta szpinakowa5

Składniki:

ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

1 łyżeczka soli

farsz:

450 g szpinaku mrożonego w brykiecie

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

gałka muszkatołowa

3 jajka

2 łyżki śmietany

100 g szynki szwarcwaldzkiej

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i wyłożyć formę na tartę o średnicy 25 cm. Odstawić do lodówki.

Cebulę posiekać drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać zamrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć aż szpinak się rozpadnie, doprawić solą, pieprzem i gałką. Przestudzić.

Na ciasto wyłożyć szpinak, plasterki szynki przekroić na pół, zwinąć i powciskać w szpinak. Jajka zmiksować, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gałką i wylać na tartę. Wierzch posypać słodką papryką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Smacznego 🙂

szwajcarska tarta szpinakowa4
Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

#MyVictorinox

Reklamy

5 uwag do wpisu “Szwajcarska tarta szpinakowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s