Kwiaty cukinii z ricottą zapiekane w tarcie

Składniki:

150 g mąki

75 g masła

1 jajko

1 łyżeczka soli

farsz:

ok. 10 kwiatów cukinii

150 g ricotty

szczypiorek

2 ząbki czosnku

2 jajka

100 szynki

po kawałki czerwonej i zielonej papryki

sól, pieprz

słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wylepić nim formę do tarty o średnicy 24 cm.

Z kwiatów uciąć końcówki kielicha, usunąć słupek i delikatnie opłukać. Serek wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Kwiaty napełnić serkiem i ułożyć na tarcie. Plasterki szynki zwinąć w różyczki i powciskać między kwiaty. Papryki posiekać i posypać całą tartę.

Całe jajka ubić do spienienia, posolić, popieprzyć i wylać na tartę. Wierzch posypać ziołami i papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Przed podaniem można posypać szczypiorem.

kwiaty cukinii z ricottą w tarcie2tarta z kwiatami cukinii

#MyVictorinox
Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Reklamy

11 uwag do wpisu “Kwiaty cukinii z ricottą zapiekane w tarcie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s