Kolorowe risotto z owocami morza

Składniki:

1 szklanka ryżu

kawałek cukinii

1/2 czerwonej papryki

1/2 pora

ok. 2 szklanki bulionu

250-300 g mrożonych, mieszanych owoców morza

2 ząbki czosnku

szalotka

2 łyżki masła + 2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pora posiekać i wrzucić na średnio rozgrzany olej. Cukinię wydrążyć i pokroić w kostkę, dodać do pora, smażyć 2-3 minuty, wsypać ryż i często mieszając smażyć przez 5 minut. Posypać solą i pieprzem. Ryż podlewać po chochelce bulionem aż będzie miękki. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę.

Na drugą patelnię wrzucić masło, wlać oliwę, dodać posiekaną szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć aż cebula się zeszkli. Dodać rozmrożone i osuszone owoce morza i smażyć 5 minut często mieszając. Posypać solą i pieprzem.

Owoce morza wymieszać z ryżem i od razu podawać.

kolorowe rosotto z owocami morza

Reklamy

7 uwag do wpisu “Kolorowe risotto z owocami morza

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s