Składniki na 7 babeczek o średnicy 11 cm:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka zimnej wody
nadzienie:
powidła śliwkowe
300 ml śmietany 30%
2 większe dojrzałe figi
1 cukier waniliowy
owoce
Przygotowanie:
Z podanych składników zanieść kruche ciasto i wykleić nim foremki do tartinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Na wystudzone tartinki wyłożyć po łyżce powideł śliwkowych. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać miąższ z fig, wymieszać i wyłożyć na tartinki. Wierzch udekorować owocami.
Pysznie wyglądają, a ten krem figowy…ślinka leci 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Takich babeczek jeszcze nie jadłam.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Cudownie wyglądają:) Porywam jedną 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Proszę bardzo, smacznego 🙂
PolubieniePolubienie
Fantastyczne babeczki, krem figowy to super pomysł 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Hej, czy mogę użyć mąki orkiszowej zamiast pszennej? Pozdrawiam!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Nie odpowiem, bo nie używałam tego rodzaju mąki do ciasta kruchego. Jak robiłam kruche z mąki pełnoziarnistej, to pół na pół z białą pszenną.
PolubieniePolubienie
Ok, dziękuję 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba