Babeczki kruche z kremem figowym

Składniki na 7 babeczek o średnicy 11 cm:

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 żółtko

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka zimnej wody

nadzienie:

powidła śliwkowe

300 ml śmietany 30%

2 większe dojrzałe figi

1 cukier waniliowy

owoce

Przygotowanie:

Z podanych składników zanieść kruche ciasto i wykleić nim foremki do tartinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Na wystudzone tartinki wyłożyć po łyżce powideł śliwkowych. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać miąższ z fig, wymieszać i wyłożyć na tartinki. Wierzch udekorować owocami.

babeczki kruche z kremem figowym

12 uwag do wpisu “Babeczki kruche z kremem figowym

Dodaj odpowiedź do Izabela S. Anuluj pisanie odpowiedzi