Kopytka z brukselką i dynią

Składniki:

kopytka razowe:

ok. 1 kg ziemniaków

ok. 1,5 szklanki mąki razowej żytniej

1 jajka

sól, pieprz

sos:

1/2 kg brukselki

1/2 kg dyni

1 puszka mleka kokosowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka przyprawy corma curry

sól, pieprz

szczypta cukru

słodka papryka

Przygotowanie:

Ziemniaki na kopytka razowe ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, mąkę, po szczypcie soli i pieprzu i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek, następnie lekko go spłaszczyć i pociąć na ukośne kawałki. Kopytka gotować w osolonej wodzie około 2 minut od wypłynięcia. Odcedzić.

W rondlu rozgrzać olej i dodać posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość zeszklić. Brukselkę oczyścić, większe pokroić na pół i dodać do cebuli. Dynię pokroić w kostkę i dodać do cebuli z brukselkę. Całość posypać przyprawami i podsmażyć 5 minut. Zalać mlekiem kokosowym i gotować około 15 minut. Podawać z kopytkami. Smacznego 🙂

kopytka z sosem warzywnym


Grzyby i warzywa jesienne. Edycja 3.

Reklamy

17 uwag do wpisu “Kopytka z brukselką i dynią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s