Rafaello Babci Marysi

Składniki:

6 jajek

1 szklanka cukru

1,5 szklanki mąki pszennej

6 łyżek oleju

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

2,5 szklani mleka

3 bułki

1 opakowanie wiórków kokosowych

3/4 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 żółtka

1 kostka masła

posypka:

1 łyżka masła

1 łyżka cukru trzcinowego

1 paczka wiórków kokosowych

dodatkowo:

1 słoik powideł lub kwaśnego dżemu

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować biszkopta, ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym doi 180 stopni.

Bułki obrać ze skórki, namoczyć w 1,5 szklanki mleka, a pozostałą szklankę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i paczką wiórków, następnie dodać bułki i gotować do zgęstnienia. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z żółtkami, a następnie z masą kokosową.

Na patelni rozpuścić masło z cukrem, wsypać wiórki i smażyć na złoty kolor.

Biszkopta przekroić na pół, rozsmarować połowę powideł i połowę kremu, przykryć drugą częścią biszkopta, rozsmarować resztę powideł i kremu i posypać prażonymi wiórkami. Schłodzić.

rafaello 1

zBLOGowani.pl

11 uwag do wpisu “Rafaello Babci Marysi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s