Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
6 łyżek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
2,5 szklani mleka
3 bułki
1 opakowanie wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 żółtka
1 kostka masła
posypka:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru trzcinowego
1 paczka wiórków kokosowych
dodatkowo:
1 słoik powideł lub kwaśnego dżemu
Przygotowanie:
Z podanych składników przygotować biszkopta, ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach ok. 25×30 cm. Piec około 35 minut w piekarniku rozgrzanym doi 180 stopni.
Bułki obrać ze skórki, namoczyć w 1,5 szklanki mleka, a pozostałą szklankę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i paczką wiórków, następnie dodać bułki i gotować do zgęstnienia. Dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z żółtkami, a następnie z masą kokosową.
Na patelni rozpuścić masło z cukrem, wsypać wiórki i smażyć na złoty kolor.
Biszkopta przekroić na pół, rozsmarować połowę powideł i połowę kremu, przykryć drugą częścią biszkopta, rozsmarować resztę powideł i kremu i posypać prażonymi wiórkami. Schłodzić.
wspaniałe 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję:)
PolubieniePolubienie
Kasiu!
Raffaello, to jedno z najpyszniejszych ciast, zawsze wytworne i na bogato:)
Dziękuję z serca za życzenia urodzinowe:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Jeszcze raz wszystkiego co najlepsze ☺
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię takie ciasta 🙂 Na takie jestem chętna 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Moje ulubione ☺
PolubieniePolubienie
Zawsze lubiłam kokos a ciasta właśnie z kokosem to jedne z moich ulubionych 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U mnie w domu nigdy ciasto z kokosem nie było bo mój Tata nie lubi i jak pierwszy raz spróbowałam tego to się w nim zakochałam ☺
PolubieniePolubienie
Pycha!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
🙂
PolubieniePolubienie