Sernik Babci Marysi

Składniki:

ciasto:

2,5 szklanki mąki

1 kostka margaryny

1/2 szklanki cukru

2 łyżki kakao

5 łyżek śmietany

1 żółtko

2 łyżeczki proszku do pieczenia

ser:

4 jajka

1 kg sera na sernik

1,5 szklanki cukru

2 łyżki masła

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3/4 szklani śmietany 30%

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odłożyć je do lodówki.

Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, następnie zmiksować z serem i mąką. Białka ubić na sztywna pianę, śmietanę ubić na sztywno.

Skorzystajcie z porady Beko, jak zrobić to bez bałaganu w kuchni:

Masę serową połączyć z pianą i śmietaną. Połowę ciasta zetrzeć na tarce na blaszkę 30×35 cm, wylać ser i zetrzeć resztę ciasta. Piec około 50 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

sernik
#beko #ciastojakzobrazka

Ciasto jak z obrazka

14 uwag do wpisu “Sernik Babci Marysi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s