Ryba pieczona z ziemniakami

Składniki:

2-4 kawałki ryby, u mnie dorsz czarniak

4-5 ziemniaków

1 brokuł

1 pomidor

1 cebula

sól, pieprz

słodka papryka

zioła prowansalskie

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Rybę obsypać solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, skropić olejem, posypać przyprawami, wymieszać z pokrojoną cebulą, włożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do naczynia do zapiekania na 20 minut. Po tym czasie rozsunąć ziemniaki, na dnie naczynia ułożyć kawałki ryby przykryć ziemniakami, na to ułożyć plasterki pomidora i podzielonego na różyczki brokuła. Całość przykryć i zapiekać jeszcze pół godziny w około 180 stopniach.

ryba pieczona z ziemniaczkami

13 uwag do wpisu “Ryba pieczona z ziemniakami

  1. Kasiu miła!
    Danie pyszne i estetycznie podane:)
    Mam i ja swoją ulubioną zapiekankę z porem i rybą, oczywiście z ziemniakami:)
    Smacznie pozdrawiam i zapraszam do mnie, także jest kulinarnie:)

    Polubione przez 1 osoba

  2. Niestety, ale czas pieczenia jest błędny. Zrobiłam według przepisu tak jak opisane. Warzywa po wyjęciu z piekarnika dalej były twarde. Jestem zawiedziona mocno…

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s