Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

1/2 małej główki białej kapusty

20 dkg wędliny

1 cebula

15 dkg żółtego sera

3/4 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy

3/4 szklanki ugotowanego mrożonego bobu

sól, pieprz

słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować, można wykorzystać też te z poprzedniego obiadu. Cebulę obrać i posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Wędlinę pokroić i dodać do cebuli, podsmażyć. Kapustę poszatkować i dodać do cebuli z szynką. Podlać 1/2 szklanki wody, doprawić solą i pieprzem i smażyć aż kapusta zmięknie a woda odparuje.

Na dni naczynia do zapiekania pokroić połowę ziemniaków, posypać soczewicą, wyłożyć kapustę z szynką, na to pokroić w talarki resztę ziemniaków, posypać bobem i startym żółtym serem oraz słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na pól godziny.

zapeikanka ziemniaczana z kapustą

Reklamy

7 uwag do wpisu “Zapiekanka ziemniaczana z kapustą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s