Kurczak piri piri Jamiego Olivera

Składniki:

ok. 1 kg mięsa z kurczaka, u mnie udka i filet

1 brokuł

sól, pieprz

sos piri piri:

1 czerwona cebula

4 ząbki czosnku

1-2 papryczki chili z pestkami

2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki

garść świeżej bazylii

sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka soli

4 łyżki oliwy z oliwek

2-3 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki, wrzucić do blendera razem z obranym czosnkiem, pokrojonymi na mniejsze kawałki papryczkami chili i papryką, zmiksować, dodać sok z cytryny, oliwę, ocet i bazylię, ponownie zmiksować. Udka przekroić na pół, podudzia ponacinać od spodu. Mięso posypać solą i pieprzem i obsmażyć na patelni na złoty kolor. Sos przelać do naczynia do zapiekania, na nim ułożyć mięso, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Brokuła umyć i podzielić na różyczki, dołożyć do kurczaka i piec jeszcze 20 minut. Kurczaka z brokułem przełożyć na półmisek, posypać listkami bazylii i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂

kurczak piri piri

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Kurczak piri piri Jamiego Olivera

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s