Pieczeń z sosem grzybowym

Składniki:

ok. 1/2 kg szynki wieprzowej

2 kromki czerstwego chleba

1/2 szklanki grzybów suszonych

1 cebula

4- ząbków czosnku

sól, pieprz

słodka papryka, zioła prowansalskie

1 łyżeczka kolendry

1 łyżeczka kminku

sos:

ok. szklanki odgotowanych grzybów leśnych

1 cebula

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki śmietany

olej, 2 łyżki masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby suszone zalać niewielką ilością wrzątku (wodę zostawić). Mięso pokroić i zmielić w maszynce razem z czerstwym chlebem i namoczonymi grzybami. Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Czosnek przecisnąć przez praskę. Kolendrę i kminek zmielić. Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem i przyprawami i przełożyć do keksówki. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. 10 minut przed końcem pieczenia odkryć.

Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzany oleju. Dodać masło i grzyby oraz natkę pietruszki. Podsmażyć 5 minut. Wodę z moczenia grzybów wymieszać ze śmietaną i wlać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć 5-10 minut aż sos zgęstnieje.

Pieczeń pokroić w plastry, podawać z ziemniaczkami i sosem. Smacznego 🙂

pieczeń z sosem grzybowym

Reklamy

9 uwag do wpisu “Pieczeń z sosem grzybowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s