Polędwiczki w sosie grzybowym

Pyszne połączenie smaków 🙂

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

25 dkg grzybów leśnych, u mnie mrożone odgotowane borowiki, ale mogą być kurki lub inne

1 cebula

3/4 szklanki śmietany (u mnie 12%)

sól, pieprz

mieszanka ziół z czosnkiem niedźwiedzim

2 łyżki masła

zioła prowansalskie

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Polędwiczkę obficie obsypać pieprzem i ziołami. Odstawić do lodówki, a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony i odłożyć na deskę.

Cebulę zeszklić na maśle, dodać masło i grzyby, podsmażyć 2-3 minuty. Śmietanę rozmieszać z 1/4 szklanki wody i 1/2 łyżeczki soli i wlać do grzybów, dodać natkę pietruszki, pieprz, zagotować, dodać pokrojoną w plastry polędwicę i dusić jeszcze przez kilka minut, obracając plastry mięsa na drugą stronę. Podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego 🙂

polędwiczka w sosie grzybowym

DSC_7583

Reklamy

9 uwag do wpisu “Polędwiczki w sosie grzybowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s