Pączusie Pani Rejentowej

Składniki:

na ok. 12 niedużych pączusiów:

1 czubata szklanka mąki tortowej

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki masła

2 dkg drożdży

4 łyżki mleka

2 łyżki octu

Przygotowanie:

Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka zmiksować na puch z cukrem pudrem dodać wyrośnięte drożdże, ocet, wymieszać i dodać przesianą mąkę, robić ciasto i na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić przykryte ściereczką aż wyrośnie. Łyżką nabierać porcje ciasto i na środku każdej nakładać nadzienie, u mnie po pół łyżeczki dżemu truskawkowego. Układać na oprószonej mąką desce i odstawić do wyciśnięcia, następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu i wyciągać na papierowy ręcznik. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

pączucie pani Rejentowej

Reklamy

10 uwag do wpisu “Pączusie Pani Rejentowej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s