Ciasteczkowy sernik na zimno

Składniki:

1 kg sera na sernik

1 kubeczek śmietany 30% (ok. 200 ml)

4 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka

3-4 łyżki cukru pudru

ok. 3 szklanki mrożonych owoców, u mnie truskawki i borówki

1 galaretka truskawkowa

200 g ciastek ala oreo

2 opakowania rurek waflowych z kremem

70 g masła

Przygotowanie:

Ciastka zmiksować w blenderze lub pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy i docisnąć. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić, w trakcie ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietaną zmiksować z serem i na końcu z wystudzoną żelatyną. Część sera wylać na ciasteczkowy spód i wtedy dookoła tortownicy ustawić przekrojone na pół rurki waflowe. Wylać resztę sera i wstawić do lodówki.

Owoce podlać 1/2 szklanki wody i zagotować, następnie zmiksować blenderem i wsypać galaretkę. Mieszać do jej rozpuszczenia, a kiedy wystygnie i zacznie tężeć wylać na sernik. Pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc, żeby całość stężała. Smacznego 🙂

ciasteczkowy sernik na zimno

17 uwag do wpisu “Ciasteczkowy sernik na zimno

Dodaj komentarz