Focaccia z oliwkami

Składniki:

1/2 kg mąki

1/3 szklanki oliwy

4-5 suszonych pomidorów w oleju

ok. 100 oliwek (1 małe opakowanie foliowe)

7 g suchych drożdży

1 łyżeczka ziół prowansalskich

olej z chili

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z solą, ziołami i drożdżami, wlać olej i 1 szklankę ciepłej wody, wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Oliwki odsączyć i pokroić w krążki, suszone pomidory pokroić drobno. Wyrośnięte ciasto zagnieść z oliwkami i pomidorami, rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem z chili. Odstawić do wyrośnięcia na około pół godziny, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Smacznego 🙂

focaccia

Reklamy

17 uwag do wpisu “Focaccia z oliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s