Wytrawne ptysie z serkiem

Ptysie z serkiem

Składniki:

ciasto:

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki mąki

50 g masła

2 jajka

szczypta soli

nadzienie:

1 opakowanie twarożku (200 g)

1/2 pęczka szczypiorku

1 papryka pieczona w zalewie (może być też świeża)

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wodę zagotować z solą i masłem. Kiedy masło się rozpuści dodać mąkę i mieszać aż powstanie jednolite ciasto, a na dnie garnka zacznie się pojawiać biały osad. Ciasto zdjąć z palnika i miksować wbijając pojedynczo jajka. Gładkie ciasto nałożyć do szprycy  i na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia wyciskać małe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, aż ptysie urosną i się zezłocą i dopiekać około 20-30 minut w temperaturze 120 stopni. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Serek wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę papryką i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ptysie przekrawać na pół i napełniać serkiem. Przed podaniem można schłodzić. Smacznego 🙂

przekąski kibica

DSC_8756

Przekąski kibica Mundial 2018

8 uwag do wpisu “Wytrawne ptysie z serkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s