Tarta biało-czerwona

Składniki:

200 g mąki

2 łyżki cukru pudru

1 jajko

100 g masła

krem:

1 budyń waniliowy

2 szklanki mleka

2 łyżki żelatyny

2 łyżki cukru

200 ml śmietany 30%

owoce, u mnie czerwone, maliny i truskawki

galaretka

Przygotowanie:

Z mąki, jajka, masła i cukru pudru zagnieść cisto, rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 25 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-30 minut na słoty kolor. Wystudzić.

Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu w 1,5 szklanki mleka. Do pozostałej 0,5 szklanki mleka wsypać żelatynę, a kiedy spęcznieje podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i wymieszać z gorącym budyniem. Wystudzić. Śmietanę ubić i zmiksować z zimnym budyniem, wylać na ciasto. Wierzch udekorować owocami i wstawić do lodówki. Galaretkę przygotować w 1,5 szklanki wody i kiedy zacznie tężeć wylać na tartę. Całość schłodzić. Smacznego 🙂

Zamiast jednej dużej tarty można przygotować spody w formach do tartinek o średnicy 10-12 cm.

tarta biało-czerwona

przekąski kibica


Przekąski kibica Mundial 2018

18 uwag do wpisu “Tarta biało-czerwona

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s