Mini burgery

Składniki:

bułki:

25 dkg mąki

150 ml mleka

2 dkg drożdży

2,5 dkg masła

1 łyżka cukru

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

kotlety:

40 dkg mięsa mielonego wołowego

2 łyżeczki musztardy

1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy

2 suszone pomidory w oleju

3 ząbki czosnku

1/2 cebuli

sól

poza tym:

2 pomidory

1 ogórek konserwowy

kilka listków sałaty

majonez, ketchup

cebulka prażona

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawić aż się spieni. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, sól i rozczyn, wyrobić elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mięso wołowe wymieszać z posiekaną drobno cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojonymi suszonymi pomidorami, musztardą, pieprzem i solą. Dokładnie wyrobić.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować z grubość 1,5-2 cm i wcinać małe bułeczki, ja użyłam kieliszka do jajek. Wyszło mi 20 bułeczek. Ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

Z mięsa uformować małe kulki i rozpłaszczyć je na wielkość bułeczek. Usmażyć na suchej patelni, najlepiej grillowej.

Bułeczki przekroić na pół, spód posmarować majonezem, na to sałata, plaster pomidora, kotlet, plaster ogórka, ketchup, cebulka i wierzch bułeczki. Całość przebić wykałaczką. Smacznego 🙂

mini burgery

strefa kibica


Przekąski kibica Mundial 2018

9 uwag do wpisu “Mini burgery

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s