Zupa z pieczonej dyni i świeżych pomidorów

Składniki:

1/2 średniej dyni

2 większe pomidory

1 papryczka chili

1 szalotka

3 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki kurkumy

1 i 1/2 łyżeczki imbiru

sól, pieprz

1 szklanka bulionu

1/2 szklanki mleka

do podania:

makaron nitki

czarny sezam

Przygotowanie:

Dynię wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę. Do naczynia do zapiekania włożyć łyżkę masła, wsypać dynię i posiekaną szalotkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny.

Pomidory obrać ze skórki i wydrążyć, pokroić w kostkę. Z papryczki chili wyciąć pestki i drobno pokroić. Do garnka wlać bulion, wrzucić pomidory i chili. Gotować 10 minut aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodać dynię, imbir, kurkumę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować około 5 minut. Wlać mleko, zagotować i zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Podawać z makaronem lub grzankami. Smacznego 🙂

zupa z pieczonej dyni i świezych pomidorów

Reklamy

10 uwag do wpisu “Zupa z pieczonej dyni i świeżych pomidorów

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s