Pychotka

Składniki

ciasto:
2 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
250 g masła
4 żółtka
3 łyżki śmietany

bezy:
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
szklanka cukru

krem budyniowy:
1/2 litra mleka
200 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 torebka cukru waniliowego
2 jajka

dodatkowo:
10 dkg orzechów
1 słoik kwaśnych powideł
u mnie mirabelkowe

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na jednakowej wielkości prostokąty, przełożyć do blaszek (20×35 cm), posmarować równomiernie powidłami, piec ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Wyjąć i przestudzić.

Białka ubić z cukrem na sztywna panię. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach, na warstwie powideł. Posypać posiekanymi orzechami. Piec placki ok. 15 minut.

Sypkie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Kiedy masa będzie jednolita wlać ją na gotujące mleko i mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Masło utrzeć na puch. Po łyżce dodawać budyń. Tak przygotowana masę wyłożyć na kruche ciasto i przykryć drugiem plackiem.

Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.

pychotka

5 uwag do wpisu “Pychotka

Dodaj komentarz