Składniki:
1/2 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
250 g pieczarek
250 g boczniaków
1 garść grzybów suszonych
jarzynka, pieprz
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
marynata:
1 łyżka oleju
2 łyżki octu winnego
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
kilka ziaren jałowca
1/2 łyżki węgierskiej pasty paprykowej
Przygotowanie:
Szynkę pokroić w kostkę i wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Cebulę obrać i pokroić. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić i dodać mięso, obsmażyć, podlać wrzątkiem, dodać suszone grzyby i dusić do miękkości. Pieczarki i boczniaki pokroić i dodać do mięsa, dusić około 15 minut, doprawić do smaku. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do mięsa, gotować jeszcze 5 minut. Podawać np. z kaszą. Smacznego 🙂
Narobiłas mi smaku na taki obiadek
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Ten blog jest wprost rewelacyjny.Chodź mógłby być nawet lepszy jakby ktoś chciał.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Idealny obiad na rozgrzanie:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie tak 🙂
PolubieniePolubienie
Kasieńko!
Grzybowy powiadasz, zatem smaczny być musi:)
Pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie