Gulasz grzybowy

Składniki:

1/2 kg łopatki wieprzowej

2 cebule

250 g pieczarek

250 g boczniaków

1 garść grzybów suszonych

jarzynka, pieprz

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

marynata:

1 łyżka oleju

2 łyżki octu winnego

3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

kilka ziaren jałowca

1/2 łyżki węgierskiej pasty paprykowej

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w kostkę i wymieszać ze składnikami marynaty, odstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Cebulę obrać i pokroić. W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić i dodać mięso, obsmażyć, podlać wrzątkiem, dodać suszone grzyby i dusić do miękkości. Pieczarki i boczniaki pokroić i dodać do mięsa, dusić około 15 minut, doprawić do smaku. Mąkę wymieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do mięsa, gotować jeszcze 5 minut. Podawać np. z kaszą. Smacznego 🙂

Gulasz grzybowy

9 uwag do wpisu “Gulasz grzybowy

Dodaj komentarz