Tort makowo-orzechowy

biszkopt:

300 g maku

250 g cukru pudru

8 jajek

3 łyżki kaszy manny

3 łyżki bułki tartej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

krem:

2 kostki masła

600 g orzechów włoskich

2 szklanki mleka

300 g cukru

1 kieliszek spirytusu

1/2 szklanki mocnej kawy do nasączenia

Przygotowanie:

Mak zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut. Odcedzić, wystudzić i zmielić w maszynce dwukrotnie. Żółtka jajek utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać mak, kaszę mannę, bułkę tartą i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 55 minut (u mnie termoobieg). Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Dopiero wtedy wyjąć z tortownicy i przekroić na 3 krążki.

Mleko wlać do garnka i wsypać cukier, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Orzechy zmielić w maszynce i wsypać do mleka z cukrem, cały czas mieszać i smażyć przez około 5 minut. Zestawić z palnika i wystudzić. Masło utrzeć na puch, połączyć z orzechami, na koniec wlać spirytus.

Krążki biszkopta lekko nasączyć, sam w sobie jest dosyć wilgotny, i przełożyć kremem orzechowym. Kremem posmarować również wierzch i boki tortu i udekorować polewą, zmielonymi orzechami i połówkami orzechów. Przed podaniem schłodzić przez kilka godzin. Smacznego 🙂

tort makowo-orzechowy

tort makowo-orzechowy2

Więcej produktów Ambition na stronie ambition.pl

Przepis na udane święta

5 uwag do wpisu “Tort makowo-orzechowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s