Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Składniki:

8 jajek

szczypta soli

150 g cukru

150 g suchego maku

100 g wiórków kokosowych

100 g zmielonych migdałów

krem:

400 ml śmietany 30%

400 g serka waniliowego

3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka

dodatkowo:

1 słoik konfitury wiśniowej

czekoladowa posypka

1/2 szklanki herbaty z odrobiną alkoholu

Przygotowanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i cukrem, połączyć z 6 żółtkami, a następnie dodać sypkie składniki i wymieszać. Masę wylać na wyłożoną papierem blaszkę (ok. 20 x 25 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut. Ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwa blaty i lekko nasączyć.

Żelatyną zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić, a następnie zmiksować z serkiem i żelatyną.

Na cieście rozsmarować konfiturę, następnie 2/3 kremu i przykryć drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztą kremu i posypać czekoladową posypką. Schłodzić.

ciasto makowo-kokosowe z kremem

8 uwag do wpisu “Ciasto makowo-kokosowe z kremem serowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s