Rybne curry z krewetkami i groszkiem cukrowym

Składniki:

400 g filetów z ulubionej ryby, u mnie polędwica z mintaja

200 g krewetek białych

100 g groszku cukrowego

1 puszka mleczka kokosowego

kawałek świeżego imbiru, ok. 3 cm

1 duża cebula

1 liść laurowy

1 łyżeczka kolendry

3 goździki

kawałek kory cynamonu, ok 1 cm

1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej

1 łyżeczka czerwonej pasty curry

ok. 1/2 łyżki vegety natur curry

olej ryżowy z chili

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

garść listków bazylii

Przygotowanie:

Liść laurowy, kolendrę, goździki, cynamon i trawę cytrynową zmiksować w młynku. Cebulę obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju ryżowego, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać zmielone przyprawy i podsmażyć 1-2 minuty. Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnym oczku i dodać do cebuli razem z pastą curry. Podsmażyć całość i zalać mleczkiem kokosowym.

rybne curry z krewetkami1

Rybę pokroić w kostkę, krewetki rozmrozić i obrać z resztek skorupek, obsypać vegetą i wrzucić do sosu. Gotować około 10 minut. Z groszku odciąć końcówki, umyć i dodać do sosu, gotować jeszcze około 5 minut. Doprawić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/2 szklanki wody i wlać do sosu, wymieszać, dodać porwane listki bazylii, gotować jeszcze 2-3 minut. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂

rybne curry z krewetkami

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą
#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Rybne curry z krewetkami i groszkiem cukrowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s