Dorsz z solanki z pierożkami ze szpinakiem i fetą

Składniki:

4 polędwice z dorsza

solanka:

3-4 liście pora

1 cebulka

2 liście laurowe

3 ziela angielskie

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego

kilka gałązek bazylii

1 łyżeczka vegety natur do ryb

1 łyżka soli

pierożki:

450 g szpinaku mrożonego w brykiecie

1 cebula

150 g fety (1/2 opakowania)

1 łyżeczka vegety z czosnkiem

1 łyżka masła

1 jajko

3 łyżki otrębów

2 szklanki mąki +1 jajko + 1/2 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju + gorąca woda

1 łyżka masła + kilka listków szałwii + sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać i posiekać. Na patelnię wlać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać mrożony szpinak i smażyć aż się rozpadnie i odparuje nadmiar wody. Dodać masło i doprawić vegetą z czosnkiem. Przestudzić i wymieszać z fetą, jajkiem i otrębami.

Z mąki, jajka, soli, oleju i gorącej wody (ile zabierze mąka) zagnieść elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Nakładać farsz i sklejać uszka. Uszka gotować w osolonym wrzątku ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.

1,5 litra wody zagotować z porem, cebulę, ziołami, przyprawami, vegetą i solą. Solankę zestawić z palnika i włożyć do niej rybę na około 8-10 minut.

Masło rozpuścić na patelni, zebrać z wierzchu białko, dodać liście szałwii, sól i pierz. Kiedy listki szałwii zrobią się chrupiące zdjąć z palnika.

Rybą wyjąć z solanki, ułożyć na talerzu razem z pierożkami i polać masłem szałwiowym. Smacznego 🙂

dorsz z pierożkami i vegetą


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Reklamy

7 uwag do wpisu “Dorsz z solanki z pierożkami ze szpinakiem i fetą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s