Cynamonowe cruffiny

Zostałam zaproszona do wzięcia udziału w akcji „Wypiekanie na śniadanie” i razem z innymi blogerkami przygotowywałam Cynamonowe cruffiny z przepisu z bloga „Smaki Maroka”.

Przepis cytuję za autorką:

Składniki na 12 cruffinów:

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 185 ml ciepłej wody
  • 80 g miękkiego masła + 130 g do smarowania
  • cynamon

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i kilka łyżek wody. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do misy miksera dodać przesianą mąkę, resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać wyrośnięty rozczyn i ciepłą wodę. Wyrabiając, dodawać stopniowo pokrojone na małe kawałki masło (80g). Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować wałek i rozwałkować tak cienko jak tylko się da, rozciągając bardziej pionowo niż na boki, do wymiarów ok. 80x 14cm
  4. Wierzch rozwałkowanego, owalnego placka posmarować dokładnie masłem (ok. 20g na jedną porcję ciasta) i posypać cynamonem. Następnie ciasto ciasno zwinąć w rulon i rozciągnąć na boki, przykryć ściereczką i odłożyć do odpoczynku.
  5. Zaczynając od rulonu, który przygotowany był najwcześniej (zdążył lekko podrosnąć) przeciąż wzdłuż na 2 równe części. Zwinąć w ślimaka, pamiętając by schować końcówki do środka.
  6. Ułożyć w wysmarowanej masłem formie do muffinów i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, ok. 30 minut.
  7. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku, na środkowej szynie, ok. 25 minut do zrumienienia. Studzić w formie. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem lub nadziać ulubionym nadzieniem. Smacznego 🙂

Cruffiny wypiekały wspólnie:

Matka wariatka

Małe Kulinaria

Moje małe czarowanie

Buszująca w kuchni

Ala piecze i gotuje

Marghe

Moje kucharzenie

cruffiny

Reklamy

9 uwag do wpisu “Cynamonowe cruffiny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s