Bułki bez wyrastania

Bułeczki powstały w ramach akcji „Wypieknie na śniadanie”

Przepis cytuję za „Kuchnia na wrzosowisku”:

Składniki (na 6 dużych bułek):
– 20 g świeżych drożdży
– łyżeczka cukru
– 150 ml letniej wody
– 150 ml letniego mleka
– 500 g mąki pszennej
– łyżeczka soli
– jajko do posmarowania i ewentualnie jakieś ziarna do posypania.
1. Drożdże mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy sól, wodę i mleko, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i szybko wyrabiamy ciasto.
2.Ciasto dzielimy na 6 części, formujemy bułki (należy je mocno spłaszczyć, bo wyrastają), smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.

Moje ciasto wyszło dość gęste, więc dolałam około 1/3 szklanki wody i wtedy już było ok. Zgodnie z radą wyrabiałam 5 minut, 5 minut przerwy i jeszcze 3 minuty wyrabiałam. Wyszły suuuper 🙂

szybkie bułki

Bułeczki wypiekały również:

Ania w jaśminowej kuchni

Dorcia w kuchni

Słodko-słone

Moje małe czarowanie

Studnia miodu

Buszująca w kuchni

Reklamy

7 uwag do wpisu “Bułki bez wyrastania

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s