Ciasto kakaowe z truskawkami

Składniki:

ciasto:

1 kostka masła

3/4 szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

4 jajka

1 szklanka maki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

mocna kawa do nasączenia

krem:

4 jogurty naturalne

2 galaretki, u mnie owoce leśne i bezbarwna

ok. 1/2 kg truskawek

1 łyżeczka paty waniliowej

2 łyżki cukru pudru

3-4 łyżki żelatyny + 3/4 szklanki mleka

Przygotowanie:

Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciemną przelać do płaskiego naczynia wyłożonego folią spożywcza i schłodzić do całkowitego stężenia.

Masło utrzeć na puch z cukrem, następnie zmiksować z jajkami, na końcu dodać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Przelać na blaszkę (20×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 33 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzić i nasączyć kawą.

Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Wystudzić. Ciemną galaretkę pokroić w kostkę, truskawki pokroić na kawałki. Jogurty zmiksować z cukrem i pastą waniliową, a następnie z żelatyną. Do masy dodać truskawki i galaretkę, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Odstawić do lodówki, kiedy masa zacznie tężeć na wierzch wylać tężejąca przezroczysta galaretkę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Ciasto kakaowe z truskawkami

 

 

Reklamy

7 uwag do wpisu “Ciasto kakaowe z truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s