Pulpety pieczone z warzywami

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

2 jajko

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 kromki czerstwego chleba

sól, pieprz

słodka i ostra papryka

zioła prowansalskie

1/2 pęczka białych szparagów

1 cukinia

1 czerwona papryka

1/2 pora

2-3 marchewki

olej

Przygotowanie:

Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą, czosnkiem i chlebem, dodać jajko, przyprawy i dokładnie wyrobić. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Z mięsa uformować pulpety i układać na blaszce. Pora pokroić w półplasterki (można użyć samej zielonej części, która zostaje np. po zrobieniu sałatki), paprykę w kostkę, cukinię i obraną marchewkę w plasterki. Szparagi obrać, odciąć końcówki i pokroić na kawałki. Warzywa rozsypać na pulpetach, skropić olejem i posypać przyprawami. Przykryć folią. Piec pół godziny w temperaturze około 180 stopni, odkryć i piec jeszcze pół godziny. Smacznego 🙂

pulpety pieczone z warzywami

7 uwag do wpisu “Pulpety pieczone z warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s