Pulpety w sosie cukiniowym

Składniki:

400 g mielonej szynki wieprzowej

1 cebula

1 średnia cukinia

1 jajko

kawałek pora

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu chili

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy

przyprawa do mielonego

1 jogurt naturalny

Przygotowanie:

Mięso mielone wymieszać z posiekanym porem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, 1 łyżką sosu chili, jajkiem i przyprawą do mielonego.

Cebulę pokroić w kostkę, cukinię w razie potrzeby wydrążyć i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Wrzucić do rondla, podlać 1/2 szklanki wody i dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Dodać 1 łyżkę sosu chili, sos sojowy, curry i kurkumę i wymieszać. Z mięsa formować niewielkie pulpeciki i wkładać do sosu. Dusić około 5 minut, a następnie delikatnie wymieszać i dusić jeszcze 10-15 minut. Zdjąć z palnika, a kiedy przestanie się gotować wymieszać z jogurtem. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂

Pulpeciki w sosie cukiniowym

Składniki na 4 porcje. Kaloryczność 1 porcji podanej z ryżem to 397 kcal.

Węglowodany 53,8 g

Tłuszcz 7,6 g

Białko 28,1 g

 

Reklamy

3 uwagi do wpisu “Pulpety w sosie cukiniowym

  1. Cukinia często gości w mojej kuchni 🥒
    Robię potrawki z mięsem, kasza, ryżem, makaronem, ziołami świeżymi do pudełek dla Syna do pracy.
    Twoje danie wygląda smakowicie 🥘😀

    Polubione przez 1 osoba

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s