Zapiekanka z cukinii i indyka

Składniki:

1 średnia cukinia, ok. 1/2 kg po wydrążeniu

1/2 kg fileta z indyka

400 g pomidorów

1 cebula

sól, pieprz, curry

czubryca czerwona, chili

1 kulka mozzarelli light

słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Cukinie pokroić na plastry i obsmażyć na patelni grillowej. Cebulę posiekać i wrzucić na patelnię, indyka pokroić w drobna kostkę, posypać czubrycą i chili i dodać do cebuli. Obsmażyć. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa i smażyć do odparowania nadmiaru soku. Naczynie do zapiekania wyłożyć plastrami cukinii, posypać curry, sola i pieprzem, na to warstwa sosu i potem jeszcze dwie takie warstwy. wierzch posypać tartą mozzarellą, ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Smacznego 🙂

zapiekanka z cukinii i indyka

Składniki na 4 porcje. Kaloryczność 1 porcji 239 kcal.

Węglowodany 11,8 g

Tłuszcz 5,8 g

Białko 36,8 g

 

Reklamy

5 uwag do wpisu “Zapiekanka z cukinii i indyka

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s