Zupa dyniowa z chipsami z jarmużu

Składniki:

1/2 kg dyni (waga po obraniu)

2 średnie bataty

1/2 litra domowego przecieru pomidorowego

1 szklanka bulionu drobiowo-wołowego

1/2 szklanki białego wina

1/2 szklanki mleka

ok. 5 cm kawałka imbiru

sól, pieprz

słodka papryka

curry

czarny sezam

chipsy:

1/2 pęczka jarmużu

2 łyżki oleju

sól

słodka papryka

Przygotowanie:

Dynię i bataty pokroić w kostkę i upiec do miękkości, przełożyć do garnka, podlać bulionem i winem, dodać starty imbir i zagotować. Wlać przecier pomidorowy, zagotować. Całość zmiksować blenderem, wlać mleko i doprawić do smaku.

Jarmuż umyć, z liści usunąć najgrubszy nerw i porwać na mniejsze kawałki. Włożyć do foliówki, skropić olejem i posypać przyprawami. Dokładnie wymieszać. Listki ułożyć w suszarce i ususzyć na chrupko.

Zupę podawać z chipsami jarmużowymi, posypaną czarnym sezamem. Smacznego 🙂

Dyniowa zupa krem z chipsami z jarmużu

DSC_7905DSC_7909

4 uwagi do wpisu “Zupa dyniowa z chipsami z jarmużu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s