Lekki tort śmietanowy

Składniki:

Upiec 3 biszkopty, na każdy z nich potrzebujemy:

3 jajka

4 płaskie łyżki mąki (48 g)

4 płaskie łyżki erytrytolu (48 g) można zastąpić cukrem

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

oraz

2 łyżki mielonego maku

2 łyżki mielonych migdałów

1 łyżeczka kawy sypanej + 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

krem:

600 ml śmietany kremówki

2,5 łyżki żelatyny + 2/3 szklanki mleka

3 łyżki kakao

200 śliwek suszonych

1/2 szklanki nalewki pigwowej

sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Upiec 3 biszkopty, jeden z makiem, drugi z migdałami, trzeci kawowy. Wystudzić. Śliwki zalać wodą i zagotować, wodę odlać do szklanki, śliwki zalać pigwówką i wystudzić. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kakao sparzyć nie wielka ilością wrzątku i wystudzić.

Śliwki odsączyć i posiekać. Pigwówkę wymieszać z wodą z gotowania śliwek i dodać sok z cytryny. Tak przygotowaną mieszanką nasączyć biszkopty.

Śmietanę ubić na sztywno, zmiksować z kakao, a następnie z żelatyną i wymieszać że śliwkami. Krem podzielić na trzy części. 1/3 rozsmarować na jednym biszkopcie, przykryć drugim, rozsmarować drugą część kremu, przykryć biszkoptem, a resztą kremu pokryć wierzch i boki tortu. Ozdobić według uznania. Schłodzić.

Tort można podzielić na 24 porcje. 1 porcja tortu ma ok. 145 kcal.

tort śmietanowy fit

3 uwagi do wpisu “Lekki tort śmietanowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s