Tarta bez tłuszczu

Składniki:

ciasto:

100 g maki pszennej

50 g mąki razowej

100 g twarożku grani

1 płaska łyżeczka soli

4 łyżki wody

nadzienie:

2 jajka

1 skyr (150 g)

80 g jarmużu

60 g papryki

1 cebula

70 g fety

7 plasterków szynki

słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Obie mąki wymieszać i zagnieść z solą, serkiem i wodą. Ciasto w miarę dobrze się wałkuje, ale po upieczeniu na pewno nie jest kruche, natomiast jeśli chodzi o kaloryczność, to jest zdecydowanie niższa niż przy użyciu 100 g masła.

Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć 2-3 minuty. Jarmuż umyć, w razie potrzeby usunąć grube nerwy i posiekać, dodać do cebuli, podlać ok. 1/3 szklanki wody i dusić do odparowania płynu.

Dno formy do tarty o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowanym ciastem. Na ciasto wykładamy jarmuż, pokrojoną drobno paprykę, szynkę zwiniętą w różyczki i kostki fety. Jajka zmiksować na puch, następnie połączyć ze skyrem i wylać na tartę, Wierzch posypać słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Piec około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Smacznego 🙂

tarta bez tłuszczu

przekąski

Składniki na 4 porcje. Kaloryczność 1 porcji 334 kcal.

Węglowodany 37,6 g

Tłuszcze 8 g

Białko 26,2 g


Smaczne! A Nie Tuczy :)

6 uwag do wpisu “Tarta bez tłuszczu

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s